Localitatea Cavnic, judeţul Maramureş, a fost prima din emisfera nordică în care s-a folosit cianuraţia pentru obţinerea aurului, exploataţia fiind cunoscută ca producătoare a celui mai pur aur din lume.
Prima din emisfera nordică şi a cincea din lume care a foslosit această tehnologie, "La Logoldă", aşa cum a rămas denumirea vechii flotaţii care a folosit această tehnologie îşi păstrează până în prezent ruinele. Autorităţile au încercat în zadar să folosească aceste vestigii în turism.
Prima cianuraţie din emisfera nordică
Istoria Cavnicului nu poate fi detaşată de cea a mineritului din zonă. Mărturii ale preocupării principale a localnicilor pot fi văzute şi azi, în mai toată zona. În anul 1867, localitatea a devenit un important centru minier, după ce un proprietar englez a consturit aici o importantă topitorie. "La Logoldă" se numeşte locul în care cu sute de ani în urmă se extrăgea cel mai pur aur din lume, cel puţin aşa a rămas în folclorul local.
Aici s-a folosit pentru prima dată în emisfera nordică şi în Europa metoda cianurării pentru extragerea aurului, fiind a cincea flotaţie de acest fel din lume. Tehnologia a fost adusă de către englezi, din ţările Africii de sud, iar denumirea "logoldă" are o evidentă legătură cu termenul de "gold", care în engleză înseamnă "aur".
Firma britanică ce deţinea această flotaţie se numea Rota Aurra Mines Limited şi a fost cumpărată de la Asociaţia minieră Nicolae şi Ana Roată, în anul 1899. Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Primăria Cavnic, după doar patru ani, din cauza faptului că tehnologia era prea evoluată, proprietarii s-au hotărât să o vândă unui investitor din Sibiu.
În 1910, a fost cumpărată de stat. De aici, însă, cartierul respectiv a păstrat numele de "Roata", aşa cum se numeşte, de altfel, şi pârtia.
Capete încoronate, în vizită la