Un nou raport lansat de Ernst & Young săptămâna aceasta sub numele Funding the future analizează motivele pentru care antreprenorii din întreaga lume se confruntă în continuare cu dificultăţi în accesarea finanţării, deşi ei sunt atât de importanţi în ecuaţia revenirii economice globale. Dintre cei peste 1.000 de antreprenori din ţările G20 chestionaţi în cadrul studiului, aproximativ două treimi declară că accesul la finanţare este dificil în ţara lor.
IMM-urile primesc doar o mică parte din investiţii
Accesul la finanţare este în continuare una dintre cele mai importante provocări pentru înfiinţarea, creşterea şi supravieţuirea IMM-urilor, în special a celor inovatoare. Deşi reprezintă motoarele creşterii economice, asigurând 50% din locurile de muncă în majoritatea ţărilor G20, IMM-urile atrag doar un procent foarte mic din investiţiile totale.
Investiţiile în IMM-uri în cadrul G20 sunt de 574 de miliarde de Euro, reprezentând 6% din totalul de 9.250 de miliarde de Euro al tuturor formelor de investiţie. De departe, cel mai mare procent provine din creditarea bancară. Privind fiecare ţară în parte, China domină G20, cu investiţii în IMM-uri de peste 321 de miliarde de Euro, din care 309 miliarde de Euro prin creditare bancară.
SUA se plasează următoarea, însă la o distanţă considerabilă, cu un nivel de 93 de miliarde de Euro. În multe din ţările G20, finanţarea este dominată de creditarea bancară – doar SUA se diferenţiază prin oferirea unei game mai diverse de mecanisme de finanţare prin creditare şi participaţiune.
Îmbunătăţirea accesului la finanţare
Care este totuşi imaginea de ansamblu a finanţării antreprenorilor şi ce se poate face în plus pentru a le facilita accesul la finanţare? Raportul Funding the future evidenţiază următoarele concluzii:
Aşa numiţii business angels devin o sursă tot m