Romania pune conditii pentru reforma spatiului Schengen joi, la Luxemburg, ministrii de interne europeni iau in discutie reformarea spatiului Schengen. O discutie delicata, deoarece statele europene vor sa schimbe cadrul decizional. Cu alte cuvinte, vor ca reforma spatiului Schengen sa poata fi decisa numai de statele membre, nu si de Parlamentul European. Romania nu este insa de acord, iar opozitia ei ar putea amana dosarul Schengen pentru o alta reuniune.
Care sunt motivele ?
Romania este impotriva ocolirii unui vot al Parlamentului European in aceasta problema. Bucurestiul considera ca nu trebuie ocolit Parlamentul European intr-un dosar atat de important, atitudinea PE fiind intotdeauna favorabila Romaniei. Semnalul a fost dat saptamana trecuta la reuniunea de pregatire a ministeriale afacerilor interne, cand Romania a fost singurul stat care s-a opus schimbarii cadrului decizional . Surse diplomatice au declarat pentru RFI ca acum s-ar putea ca si Belgia sa adopte aceasi atitudine.
Reforma Schengen tine de afacerile interne ale UE. In mod normal, decizia ar trebui sa fie luata atat de statele membre, cat si de Parlamentul European.
Cum propusa reforma Schengen este insa una drastica, vizind sa fereasca Europa de imigratia ilegala, ba chiar s-o transforme intr-o fortareata ( dupa cum spun unii critici ) , Parlamentul European si-a manifestat insa opozitia.
Franta si Germania sint insa decise sa duca la bun sfarsit acest proiect. De aceea, se incearca acum schimbarea cadrului decizional si astfel evitarea implicarii Parlamentului.
Dar pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, toate cele 27 de state ale UE trebuie sa fie de acord. Pentru Romania, discutia de la Luxembourg este o oportunitate de a-si pleda cauza, deoarece europenii au nevoie de votul Bucurestiului pentru reforma. Romania doreste sa