Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut ieri cele mai categorice declaraţii privind dorinţa Germaniei de a susţine o uniune politică europeană cu mai multe puteri pentru Bruxelles şi mai puţină suveranitate pentru statele membre şi a avertizat că cei care ezită vor fi lăsaţi în afară. Summit-ul de pe 28 iunie devine în acest fel crucial pentru viitorul UE, iar guvernul României nu a precizat încă în mod clar dacă majoritatea va ratifica Pactul Fiscal şi va accepta supravegherea Bruxelles-ului asupra politicilor fiscale şi bugetare de la Bucureşti.
Într-un interviu acordat ieri postului de televiziune ARD, cancelarul german a declarat că va folosi summit-ul de vară al UE de pe 28 iunie pentru a face presiuni pentru formarea unei uniuni politice, care va acorda puteri sporite Bruxelles-ului. Merkel a cerut de asemenea o uniune bugetară, dar a insistat asupra faptului că „înainte de orice avem nevoie de o uniune politică'': „Va trebui ca, pas cu pas, să cedăm mai multe competenţe Europei şi să oferim Europei mai multe puteri de control''.
Afirmaţiile lui Merkel reprezintă o schimbare radicală din partea Germaniei, care a respins până acum orice cedare de suveranitate şi cheltuirea banilor germani pentru salvarea monedei euro. Această răsturnare copernicană reprezintă potrivit săptămânalului Der Spiegel, „sfârşitul iluziei'' pentru Germania, care trebuie să realizeze că fără o cedare de puteri din partea Berlinului şi fără bani germani, uniunea monetară şi, probabil, Europa nu vor supravieţui.
Anunţul privind sacrificiul german a fost însă însoţit de Merkel de un avertisment serios adresat „statelor recalcitrante'' care ezită sau refuză să se alăture procesului de integrare aprofundată. Deşi ar trebui ca toate statele membre să poată participa la această nouă uniune politică, monetară, bugetară şi fiscală, „nu ar trebui să stăm pe loc din cau