Mass-media din Romania trece prin tot mai multe schimbari. Postul Realitatea TV s-a scindat, marcile Adevarul Holding au fost scose la licitatie, TVR se confrunta cu datorii foarte mari. Acestea sunt doar cateva exemple. Despre efectele acestui gen de schimbari si ale crizei economice asupra mass-media si profesiei de jurnalist, Cosmina Peta, partener fondator al Wanted Transformation, a discutat in cadrul unui interviu acordat Dailybusiness.ro.
Ea si-a inceput cariera in business in cadrul departamentului de HR al Pro Tv, dupa un stadiu initial de cercetare in domeniul psihologiei organizationale si al muncii. Incepand din 2008, a coordonat activitatea strategica de resurse umane a trustului de presa Central Media Enterprises (CME), in cele 6 tari in care compania detine operatiuni. Recent, alaturi de alti trei consultanti cu experienta, a lansat compania Wanted Tranformation Consultancy.
DailyBusiness.ro: Cum a afectat criza economica mass-media din Romania?
Cosmina Peta: In egala masura cu toate domeniile economice din Romania, nu trebuie uitat faptul ca mass-media independenta are la baza principii de business, ceea ce a facut dificila aceasta perioada. Veniturile din publicitate au scazut, fortand astfel scaderea costurilor de operare a structurilor media.
Este un efect intalnit in toate sectoarele economice, insa ce poate fi considerat specific acestui domeniu este impactul creativitatii angajatilor in produsul vandabil al companiei.
DB: Sunt multi jurnalisti care au parasit domeniul in perioada de criza?
CP: Nu stiu sa existe date certe in acest sens. Oricum, procesele de reduceri de costuri au avut drept consecinta si reduceri de personal, uneori explicate de catre companii ca eficientizari, alteori ca schimbari strategice de supravietuire in criza.
Important este ca managerii, in goana lor