România a obţinut de la Uniunea Europeană în luna mai rambursări de fonduri europene în valoare totală de 253 milioane de euro, bani care au urcat absorbţia efectivă a banilor europeni la 8,7%, cu peste 1,3% peste nivelul de la sfârşitul lunii aprilie. Luna mai a fost şi a doua lună consecutivă în care autorităţile au reuşit să urce rambursările din fonduri europene peste media din primele trei luni ale anului.
"Rezultatele sunt surprinzătoare pentru că în acest moment în piaţă a apărut o apatie în ceea ce priveşte fondurile europene, situaţie generată şi de contextul economic, de fluctuaţiile de pe piaţa valutară, dar şi de contextul regional. Estimez o scădere a ritmului de absorbţie în a doua parte a anului având în vedere că mulţi jucători mari nu mai sunt atât de dispuşi să aplice pentru proiectele pe bani de la UE", explică Constantin Turmac, proprietarul Compass Consulting, unul dintre jucătorii de pe piaţa firmelor de consultanţă pe fonduri europene.
Chiar şi dacă autorităţile reuşesc să menţină rambursările lunare la nivelul de 250 milioane de euro la sfârşitul anului se vor strânge în total aproximativ 2,6 miliarde de euro. Minusul faţă de ţinta propusă, adică 3,5 miliarde de euro din fonduri structurale şi alte 2,5 miliarde de euro din fonduri UE pentru agricultură, pentru anul acesta ar fi în acest caz de circa 1 miliard de euro.
Situaţia este importantă pentru mersul economiei în condiţiile în care fondurile nerambursabile venite de la Bruxelles ar fi trebuit să suplinească căderea dramatică a investiţiilor străine de la 8 miliarde de euro anual în 2008 la 1,9 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. Mai mult, banii "gratis" de la Bruxelles au şi rolul de a suplini finanţarea proiectelor de infrastructură având în vedere că turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale îngreunează accesul României la finanţări ieftine. @N_P