Zece ani a fost dezbătută pensionarea profesorilor, iar acum au anulat-o într-o noapte. Printre favorizaţi e şi Ecaterina Andronescu. Sursa: LIBERTATEA
O bătălie de peste un deceniu dusă de societatea civilă s-a dovedit o zbatere în zadar. La iniţiativa lui Liviu Pop, ministrul Educaţiei, printr-o decizie de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 31 mai, s-a hotărât anularea obligativităţii ca profesorii universitari să se pensioneze până la 65 de ani.
"Aici este interesul gerontocraţiei. Care este interesul studenţilor, unde este încurajarea performanţei? Niciunde. Este doar interesul altora", a comentat dur Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.
Şi liderii studenţilor se declară împotriva noii reguli. "Noi mereu am militat pentru ca profesorii tineri să intre în sistem, aşa că nu vedem bine această decizie. În plus, salariul unui profesor cu o vârstă înaintată este mult mai mare decât al unui profesor tânăr", a explicat Daniela Alexa, preşedintele asociaţiei studenţeşti ANOSR.
La rândul său, Mircea Miclea - fost ministru al Educaţiei a declarat:
"Dacă vreun profesor pensionabil spune că nu poate fi înlocuit, este clar că acel profesor a fost un incompetent pentru că nu a ştiut să creeze în urma sa o structură de conferenţiari şi asistenţi".
Omul spre care, de-a lungul timpului, s-au îndreptat multe acuzaţii este Ecaterina Andronescu, fost rector al Politehnicii Bucureşti, obligată să se pensioneze în urma reformei Educaţiei.
Interesul poartă fesul
"Guvernul Boc a blocat angajările în sistem, ceea ce a dus la un deficit de peste 300 de cadre didactice. Tinerilor li s-a pus piedică în carieră tocmai prin decizia blocării posturilor luată de fostul guvern", a punctat Ecaterina Andronescu.
O parte a societăţii civile vede şi jumătatea plină a paharului.
@N_P