Toţi cei şase primari ai sectoarelor Capitalei, care au ocupat fotoliul de primar pentru o perioadă cumulată de 52 de ani, mai bine de jumătate de secol, vor să fie realeşi. Care au fost realizările lor şi cum au gestionat banii astfel încât să merite câte un nou mandat?
O "cursă" cu o miză de peste 2 miliarde de euro pe an va avea loc în Bucureşti pe data de 10 iunie: alegerile pentru primăria generală şi pentru cele de sector.
Cu toate că atenţia va fi îndreptată în primul rând către primăria generală, contează la fel de mult şi rezultatele sectoarelor, unde "se joacă" o poveste mai discretă, însă care în materie de bugete este cel puţin la fel de importantă.
Primarii în funcţie, dintre care unii speră să intre în cel de-al patrulea mandat, cum se întâmplă la sectoarele 2 şi 5, au avut în ultimii patru ani pe mână bugete cumulate de trei-patru miliarde de euro.
Business Construct şi-a propus să îi scoată "la raport" pentru a-şi prezenta realizările din mandatele anterioare, în condiţiile în care aceşti edili au anual bugete comparabile cu cele ale celor mai mari oraşe din ţară.
Cu 1 miliard de euro în fiecare an în buzunare, din care sume cuprinse între 20 şi 40% sunt destinate investiţiilor, primarii din sectoarele Capitalei ar trebui să arate cum au cheltuit banii.
Cât de mare este miza?
Fiecare primărie de sector a avut în ultimii patru ani de mandat un buget de investiţii care a depăşit chiar 100 de milioane de euro, cum a fost cazul sectorului 1, cea mai bogată unitate administrativă din ţară, după primăria Capitalei.
În ultimul deceniu veniturile tuturor administraţiilor locale din România au crescut de circa şapte ori, până la aproape 44 de miliarde de lei (10 miliarde de euro).
Circa 10% din aceşti bani intră în conturile celor şase primării de sector din Bucureşti anul acesta, respectiv aproap