Biroul Electoral Central a hotărât să schimbe puţin regulile la alegerile locale din 2012 şi să considere valabile şi buletinele de vot pe care alegătorii fac „observaţii” sau pun mai multe ştampile.
Spre deosebire de anii trecuţi, la alegerile locale din 2012, buletinele de vot mâzgălite de alegători sau cele pe care aceştia vor pune mai multe ştampile vor fi considerate valabile, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.
Astfel, în premieră, buletinele „desenate” vor fi considerate totuşi, valabile, dacă vor avea ştampila „votat” amplasată corect într-un singur patrulater. De asemenea, vor fi valabile şi buletinele cu mai multe ştampile, cu condiţia ca acestea să fie încadrate doar într-un patrulaterul destinat candidatului.
Decizia Biroului Electoral Central reprezintă o premieră, pentru că în anii trecuţi buletinele de vot pe care alegătorii găseau de cuviinţă să lase diferite mesaje, mai mult sau mai puţin ortodoxe, sau să scrie numele altor candidaţi erau anulate, la fel şi cele cu mai multe ştampile. Totodată, se consideră valabil exprimat şi votul în care ştampila cu menţiunea „votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge altul.
Potrivit BEC, este valabil exprimat votul şi în cazul în care ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile, fără să atingă vreun alt patrulater.
Care sunt voturile nule
BEC a mai stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat. Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „votat“ în nici un patr