Staţia de epurare a apei din Constanţa Sud, cea mai mare din tot judeţul, este în curs de modernizare.
Directorul general al companiei de apă S.C. RAJA S.A., Felix Stroe, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că acestei unităţi de curăţare a apei uzate i se va adăuga încă o treaptă de epurare. "Este o treaptă terţiară, în care azotul şi compuşii săi vor fi eliminaţi, de asemenea fosforul. După cum ştiţi, azotul, prin compuşii săi, nitraţii şi nitriţii, este extrem de toxic pentru mediu. La fel, fosforul este extrem de periculos pentru mediul înconjurător. Este extrem de important ca în Marea Neagră să ajungă o apă epurată de calitate, însă acest lucru implică şi costuri corespunzătoare".
Stroe a dat ca exemplu în acest sens chiar staţia de epurare Constanţa Sud, unde cheltuielile de mentenanţă anuale, şi aici intră întreţinerea, energia electrică, salariaţii, intervenţiile neprevăzute, reactivi etc., toate acestea fac peste două milioane de euro pe an. Proiectul de modernizare a staţiei de epurare Constanţa Sud are ca principale obiective eliminarea fosforului şi a azotului, astfel încât Marea Neagră să nu mai fie poluată prin compuşii săi care, prin procesul de circulaţie în natură, pe termen mediu şi lung, ajung în organismele noastre. Un alt obiectiv este reducerea mirosului produs în urma procesului de fermentaţie a nămolului şi acest lucru va fi posibil prin montarea unor centrifuge suplimentare care vor reduce timpul de fermentaţie a nămolului.
De asemenea, se va construi o mică staţie de producere a energiei electrice, care va funcţiona cu biogazul rezultat în urma procesului de fermentaţie. O altă măsură colaterală va fi construirea unui spaţiu mai mare de depozitare a nămolului şi nu în ultimul rând va continua aranjarea perdelelor forestiere, prin plantarea de arbuşti la staţiile de epurare, ca măsură de protecţie împotr