Costurile guvernării, tensiunile interne şi lipsa unor candidaţi "cu greutate" ţin PDL departe de victorie. Sursa: Arhiva EVZ
În mod cert, 2012 nu va fi anul în care PDL va recuceri Bucureştiul. Decontul pentru măsurile anticriză din perioada 2009-2010 continuă să sosească pe adresa democrat- liberalilor. O serie de alegeri nu tocmai fericite de candidaţi în ultimii opt ani, neimplicarea unor lideri importanţi şi prelungirea, la nivelul organizaţiei locale, a tensiunilor la vârf sunt alte cauze care au îndepărtat PDL de şirul de victorii obţinute în Capitală sub Traian Băsescu.
În 2005, succesul lui Adriean Videanu, ales primar cu 55%, părea să indice că Bucureştiul era fieful dreptei în general şi al PD în special. Greşeală pe care PD a şi făcut-o. De fapt, reuşita lui Videanu se alimenta din prestigiul unui Băsescu victorios, care, în 2004, câştigase Bucureştiul din primul tur şi îşi adjudecase şi preşedinţia României. Deloc entuziasmat de ideea de a fi primar, Videanu s-a achitat de sarcină, dar cu intenţia fermă de a nu ţinti un alt mandat. Astfel, el nu a făcut nimic pentru imaginea sa, deşi criticile adversarilor politici, în special scandalul bordurilor, nu l-au afectat doar pe el, ci şi partidul.
În 2008, cu Sorin Oprescu jucându-se de-a independentul şi cu un Videanu care s-a ţinut de cuvânt şi s-a retras, PD, devenit PDL, s-a pomenit fără candidat.
Preşedintele filialei, Vasile Blaga, a fost convins să preia rolul. Originar din Ardeal, cu o notorietate insuficientă în Capitală şi deloc încântat de postura de potenţial primar, Blaga a fost un competitor palid, situându-se, în primul tur, sub partid, cu 29,5% din voturi, faţă de cele 36,7% ale PDL.
După ce, prin Oprescu, stânga a preluat, simbolic, Bucureştiul, Blaga a demisionat, lăsând locul lui Liviu Negoiţă, edilul de la 3. Ar fi fost timpul recons