Sub presiunea negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale, autorităţile de la Bucureşti au determinat Hidroelectrica să notifice la finalul anului intenţiile de reziliere a contractelor bilaterale. Aceste notificări erau în opinia oficialilor români preavize de anulare a contractelor cu „băieţii deştepţi" din energie.
Însă, Rezultatul acestui demers a constat în rezilierea a doar trei contracte de vânzare directă a energiei, la SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov.O altă companie, Luxten Lightning a ales să renunţe la acord.
Doar mici scăderi de preţuri
Apoi, având în vedere tendinţa de tergiversare a cazului de către autorităţile române, a fost nevoie de încă un avertisment sever al FMI care a solicitat, în area misiunii de evaluare condusă de Jeffrey Franks la Bucureşti, renegocierea urgentă a contractelor bilaterale cu Hidroelectrica, până la 15 februarie.
După scurgerea şi acestui ultim termen, autorităţile române, prin Ministerul Economiei a anunţat că nu au ajuns la o înţelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale, în principal, aceştia neacceptând majorarea preţurilor. Ministrul Economiei a avansat o nouă dată, 23 februarie pentru a anunţa dacă contractele pot fi anulate şi a spus că are chiar un plan de rezervă.
La începutul lunii mai, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, a afirmat că va renegocia contractele cu aşa numiţii "băieţi deştepţi" din energie în maximum zece zile.
Unde s-a ajuns în present cu renegocierea contractelor încheiate de Hidroelectrica? Niciunul dintre beneficiarii contractelor directe de achiziţie a electricităţii de la Hidroelectrica nu a acceptat reducerea perioadelor de livrare.
Guvernul vrea alte renegocieri
Autorităţile păstrează însă deschise toate opţiunile în privinţa renegocierii contractelor d