După ce ameninţase că se va opune unei propuneri de schimbare a cadrului juridic al Spaţiului Schengen, România a dat un vot pozitiv, dar cu obiecţii.
Statele membre Schengen au ajuns la un acord ieri, la Luxemburg, privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe, anunţă Preşedinţia daneză a UE.
Acordul a fost obţinut în unanimitate de miniştrii de Interne din statele UE participante la reuniune, precizează Preşedinţia daneză. Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu „lipsa de ambiţie europeană" a miniştrilor de Interne.
Textul prevede posibilitatea ca statele membre Schengen să reintroducă verificări la frontierele interne „pentru o durată de şase luni care să poată fi prelungită cu şase luni suplimentare", în cazul în care „controlul la o frontieră externă a Spaţiului Schengen nu ar fi asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale". „Este vorba de o măsură extremă, aplicată în condiţii foarte stricte", insistă reprezentanţii Franţei şi Germaniei, iniţiatorii proiectului.
Bucureştiul, convins să-şi dea votul
Una dintre propunerile aflate pe masa miniştrilor de Interne ai UE se referea la schimbarea cadrului juridic pe baza căruia se iau deciziile la nivel european în privinţa spaţiului Schengen şi care prevedea excluderea Parlamentului European din această ecuaţie. România s-a opus acestei formule şi s-a confruntat cu presiuni puternice pentru a nu bloca schimbarea bazei legale.
Preşedinţia daneză a venit cu unele modificări, iar România a acceptat să nu blocheze decizia, dar a adăugat mai multe obiecţii. „Noi am spus că dorim realizarea unei mai mari implicări a Parlamentului şi Consiliului pentru a asigura mai multă obiectivitate în deciziile Schengen. O