Rusia şi Iranul ar putea fi motivate să participe într-un „concert regional” care să reunească statele cu cea mai mare influenţă asupra crizei siriene, dar în acelaşi timp co-interesate să supravegheze o tranziţie politică post-Assad.
Presa internaţională relatează că fostul secretar General al ONU, Kofi Annan urmează să propună „o foaie de parcurs” mai puţin convenţională care să reenergizeze efortul său de mediere a conflictului din Siria. Ideea de fond este de a contura un grup de contact reunind puteri globale şi regionale care să negocieze plecarea de la putere a preşedintelui Assad şi să supravegheze tranziţia post-Assad. Se estimează că poziţii cheie în acest „concert al puterilor” cu influenţă regională vor avea Rusia şi Iranul.
Restul grupului este format din greii Consiliului de Securitate plus Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Propunerea formării grupului informal ar putea conduce la depăşirea blocajului din Consiliul de Securitate unde Rusia şi China au ameninţat că se vor opune prin veto la orice iniţiativă care ar deschide posibilitatea repetării scenariului libian.
„Ceea ce este interesant în noul format propus de Annan este că ar putea să ofere Rusiei şi Iranului, susţinătorii cheie ai lui Assad, motivaţia de a-l înlătura de la putere primind în acelaşi timp pârghii prin care să-şi protejeze interesele într-o Sirie post-Assad”, spune David Ignatius, editorialist de la Washington Post.Desigur, nu va fi deloc uşor ca planul să fie acceptat de Israel şi Arabia Saudită care nu văd cu ochi buni o implicare a Iranului.
Pe de altă parte, în teren violenţele par să fi scăpat complet de sub control, căpătând tot mai mult o dimensiune sectară. Măcelul de la Houla a fost urmat de masacre în satele din Qubair şi Maarzaf din Hama unde au fost ucişi peste 20 de copii şi 20 de femei. Observatorii spun că ucigaşii fac parte din mili