Proiectul Asmita Gardens urmeaza sa totalizeze pierderi de peste 60 milioane de euro, din care Alpha Bank, creditorul principal, si-ar asuma circa 25 milioane de euro, estimeaza Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului.
Dupa bilantul celor 6 luni de cand s-a demarat procedura de insolventa, cifrele nu arata deloc bine. “Toata lumea va pierde”, sustine Remus Borza, partener Euro Insol.
Masa credala a societatii este undeva la 110 milioane de euro, iar Alpha Bank are o expunere de 70 milioane de euro pe proiect, bani acordati dezvoltatorului inca din 2006.
Ceilalti 2 creditori mari sunt actionarii, Asmita si Charlemagne, prin intermediul fondului European Convergence Development Company (ECDC), fiecare cu cate 16 milioane de euro.
Cele 361 de locuinte care au mai ramas disponibile, impreuna cu spatiile comerciale aferente proiectului, ar urma sa genereze incasari totale de circa 45 mil. euro, potrivit lui Borza.
“Evident ca Alpha Bank nu isi va recupera toti banii, va lua o suma departe de cei 70 milioane de euro cu care este expusa. Ceilalti creditori care urmeaza dupa Alpha Bank, inclusiv creditorul bugetar (Directia de Taxe si Impozite a Primariei sectorului 4 - n.r.), nu mai vorbim de actionari, nu vor lua nimic, pentru ca incasarile totale nu vor depasi 45 milioane de euro, mult sub expunerea bancii pe proiect”, a spus Remus Borza.
Reprezentantii Alpha Bank au declarat ca isi vor recupera toti banii, pentru ca se asteapta la o revenire a pietei. Periklis Voulgaris, vicepresedintele bancii a spus ca este foarte increzator ca vanzarile se vor accelera, avand in vedere media din ultimile 6 luni, de cand a inceput procedura de insolventa: s-au vandut 34 de apartamente, ceea ce depaseste cu mult media de 1-2 apartamente vandute pe luna din ansamblurile rezidentiale similare.
In p