Problemele de lichiditate, competiţia şi accesul mai dificil la finanţările pentru afacerile mici (principalele cauze ale întârzierilor la plată în 2011), vor continua să afecteze puterea financiară corporativă în 2012, se arată într-un studiu realizat de Coface.
Vânzările pe credit au devenit principala sursă de finanţare pentru companiile din China de la criza din 2008. Proporţia companiilor care utilizează această metodă a crescut la 90% în 2011, în comparaţie cu doar 65% acum patru ani. Acest fenomen poate fi atribuit nevoii de a face faţă competiţiei (53% dintre companii răspunzând la sondaj) şi încrederii mai mari dintre partenerii de afaceri (23,5% dintre respondenţi). Mai puţine companii sunt forţate să ofere termene de plată ca urmare a problemelor de lichiditate cu care se confruntă clienţii lor (17% în 2011, în comparaţie cu 25% în 2010).
Deşi vânzările pe credit devin tot mai răspândite, termenele de plată s-au micşorat în 2011. Aproape 75% dintre tranzacţii sunt negociate la 60 de zile (şi mai puţin), ceea ce atenuează riscul, în timp ce tranzacţiile la 90 de zile (şi mai mult) sunt mult mai rare şi se referă în primul rând la contracte singulare.
Întârzierile la plată sunt mai frecvente, dar pentru perioade mai scurte
Una dintre consecinţele logice a creşterii vânzărilor pe credit este aceea că societăţile chineze sunt afectate mai des de întârzierile la plată din partea clienţilor mari locali. Aceştia se ridică la 79% dintre companii, în comparaţie cu 67,4% în 2010. Cu toate acestea, trebuie precizat că în 2008 peste 90% dintre companii s-au confruntat cu termene de plată depăşite.
Pe de altă parte, întârzierile la plată sunt asociate perioadelor mai scurte. Doar 10% depăşesc 90 de zile după data scadentă. 36,5% dintre facturi sunt plătite în termen de 30 zile de la data scadentă, cifră c