Război la vârful Uniunii Europene, după ce Consiliul UE a reuşit joi, cu ajutorul României, să elimine Parlamentul European din dosarul reformei Schengen, deşi procedura de codecizie (legislaţia UE este adoptată de Consiliu împreună cu Parlament) este garantată de Tratatul de la Lisabona. Drept răspuns la această "subminare" a legislativului european, Parlamentul va da Consiliul în judecată la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a declarat pentru gândul eurodeputata Renate Weber (PNL&ALDE).
Mai mult, în spatele întregului scandal se află România. Ţara noastră era singurul stat UE care se opunea mişcării Consiliului. Cum Consiliul avea nevoie de unanimitate pentru a scoate Parlamentul din joc în chestiunea dosarului Schengen, ţara noastră a fost "curtată" astăzi intens, în cadrul reuniunii miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor interne, pentru a-şi schimba poziţia, a povestit pentru gândulAlin Mituţă, director Europuls. În cele din urmă, ne-am dat votul, în schimbul, se crede, aderării noastre la Schengen.
Întregul scandal a pornit de la noul mecanism de evaluare a felului în care statele membre implementează regulile Schengen (aici intră inclusiv reintroducerea controalelor la graniţele interne). Iniţial, părerea unanimă era că acest mecanism trebuie adoptat conform articolului 77 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, adică de către Parlament şi Consiliu (codecizie). Ulterior, s-a produs o "schimbare de atmosferă" în Consiliu, care a decis să schimbe baza juridică pe care poate fi adoptat mecanismul. Aşa a ajuns să fie preferat articolul 70 din acelaşi Tratat, potrivit căruia Parlamentul are rol strict consultativ.
Negocierile cu România au durat cinci ore
"Azi, a fost schimbată baza juridică a mecanismului de evaluare a felului în care funcţionează spaţiul Schengen. Din acest moment, Parlamentul e în "război" cu Consiliul, pent