Ministrul de Externe Andrei Marga a declarat, azi, într-o conferință de presă, că, potrivit Constituției responsabili pentur politica externă a României sunt trei actori: guvernul, Parlamentul și președintele țării, iar la Consiliul European ar trebui să meargă primul ministru. Sursa: www.mae.ro
Răspunderea pentru politica externă a României este pe umerii a trei actori, a subliniat Marga, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, legată de reprezentarea țării noastre la reuniunea Consiliului European, din 28-29 iunie, de la Bruxelles.
”Din păcate, România nu a mai avut prim-miniștri în ultimii ani - asta nu înseamnă că nu exista un birou pe care scria prim-ministru sau pe cineva la birou, ci că nu aveam pe cineva care să asume capitolul de reprezentare externă, aşa cum îl prevede Constituţia, voluminos pe măsura Constituţiei ”, a declarat șeful diplomației române. Așa că președintele și-a extins ”intervenția” pe o sferă mai mare, a precizat Marga.
El a explicat că premierul Victor Ponta și-a asumat, întemeiat, prevederile Constituției, și și-a asumat rolul acesta, pentru că, legal, el nu poate lipsi de la discuțiile privind măsurile și opțiunile politicii externe a României.
Problemele de pe agenda Consiliului European privesc bugetul multianual al UE, pentru perioada 2014-2020, iar aceasta este o problemă a premierului, la fel ca și cea a locurilor de muncă sau cea a creșterii economice.
Problemele UE sunt probleme interne ale țărilor membre, a mai spus Andrei Marga, menționând faptul că din 28 de țări care participă la Consiliul European (inclusiv Croația), 24 sau 25 vor fi reprezentate la nivel de premier.
Actorii politici
Potrivit prevederilor constituționale, Guvernul realizează politica externă și internă a țării, Parlamentul exercită un control asupra politicilor, iar Președintele reprezintă România în afara țării, numește