În perioada 7–9 iunie 2012, la Poiana Braşov, Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie (RPNES) organizează al XVIII-lea Simpozion naţional RPNES, cu tema „Axa adrenală, de la comportament la tumori. Neurosteroizii“. De asemenea, în parteneriat cu Reţeaua Europeană de Tumori Adrenale (ENS@T), se va desfăşura simpozionul cu tema „Tumorile adrenale şi hipertensiunea arterială“. Mai multe detalii ne oferă dl prof. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare RPNES.
Interviu cu prof. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare RPNES
În perioada 7–9 iunie 2012, la Poiana Braşov, Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie (RPNES) organizează al XVIII-lea Simpozion naţional, cu tema „Axa adrenală, de la comportament la tumori. Neurosteroizii“. De asemenea, în parteneriat cu Reţeaua Europeană de Tumori Adrenale (ENS@T), se va desfăşura simpozionul cu tema „Tumorile adrenale şi hipertensiunea arterială“.
– Simpozionul RPNES a ajuns la a 18-a ediţie. O premieră, anul acesta, este că, în conjuncţie cu această reuniune, veţi organiza şi un alt simpozion, european, care lărgeşte cumva spectrul de interes al RPNES. Care vor fi principalele teme abordate la Poiana Braşov? – Plecând de la faptul că Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie abordează problema raportului dintre hormoni, glandele endocrine şi procesele psihice, prin intermediul neuronului, un fel de substrat al psihiatriei biologice, ne concentrăm, desigur, pe axa endocrină, care ne asigură protecţia în condiţii de stres. Într-o agresiune, de exemplu, fie că e vorba de o reacţie furie-atac, fie de frică-fugă, întotdeauna suprarenala este implicată în aceste răspunsuri. Şi din cauză că nu putem trăi fără corticosuprarenală, medicii şi-au imaginat că o tumoră pe glanda suprarenală, funcţională sau nu, trebuie să fie ceva dramatic. De altfel, bolile „clasice“ din endocrinolo