Creditele ipotecare în moneda europeană rămân avatajoase pentru români, în ciuda deprecierii din ultimul timp a leului.
Leul a scăzut de la începutul anului cu 7,2% faţă de dolar şi cu circa 3% faţă de euro, iar tendinţa poate continua.
Cu toate acestea, creditele ipotecare în euro rămân mai avantajoase decât cele în moneda naţională, datorită dobânzilor mai mici. Astfel, dacă dobânda celor mai ieftine credite ipotecare în lei este de circa 7,8%, la euro dobânda este de circa 6%. La dolari nu există avantajul dobânzii, care este tot de 7,8% pe an.
Cum compari ofertele
Când o persoană cu salariul în lei calculează avantajul unui credit în valută trebuie verificat cât câştigă din diferenţa de dobândă şi, totodată, cât pierde dintr-o eventuală depreciere. O diferenţă de un punct procentual de dobândă poate însemna o rată cu 10% mai mică. La dobânzi similare cu cele în lei, creditele în dolari sunt net dezavantajoase românilor, dacă leul scade. În schimb, pentru ca un credit în euro să devină dezavantajos ar fi nevoie de o depreciere substanţială a leului faţă de euro, de peste 15%, care să anuleze avantajul diferenţei de dobândă.
Atât ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, cât şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au spus că sunt şanse slabe ca euro să treacă de 5 lei, adică leul să scadă cu 12%.
Cât timp vor fi mai avantajoase creditele în euro? Criza europeană continuă, aşa că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea menţine mult timp dobânda cheie la nivelul minim. Ieri, BCE a menţinut rata dobânzii la 1% pe an.
Citiți și: Cum iei credit fără să treci prin scoring-ul băncilor