Plictiseala la serviciu poate fi invidiata de toti cei care sunt coplesiti de munca, insa in realitate este un fenomen care se poate dovedi periculos, prin implicatiile pe care le poate avea.
Pauzele de cafea se prelungesc, mail-ul este consultat de doua zeci de ori pe zi, telefoanele in afara serviciului devin mai numeroase... Acestea pot fi cauzate de o lipsa temporara de activitate, insa adesea sunt urmari ale plictiselii la birou.
Daca legat de fenomenul epuizarii la munca prin suprasolicitare se trag numeroase semnale de alarma, faptul ca si plictiseala poate duce la epuizare este un lucru mai putin cunoscut. In acest caz, nu stresul este cel care provoaca epuizarea, ci absenta provocarilor, aflam din Journal du net.
Iata cateva sfaturi pentru a redescoperi interesul pentru munca si pentru a evita zilele blocate de inactivitate.
Constientizeaza plictiselii
Inainte de a lua masuri impotriva plictiselii este necesar sa analizam situatia. O munca eficienta presupune si pauze scurte in timpul zile: putem discuta cu colegii cateva minute la o cafea, putem da un telefon sau putem naviga putin timp pe Internet.
Insa situatia se complica atunci cand preocuparile personale ne ocupa o mare parte din timpul de lucru, cand ne prefacem fata de colegi ca suntem foarte ocupati sau cand ne simtim epuizati dupa o zi calma.
De asemenea, ar trebui sa ne intrebam despre interesul pe care il avem fata de munca. Plictiseala in combinatie cu pierderea motivatiei este un fenomen periculos.
Obtinerea unor sarcini mai interesante
Adesea, plictiseala la serviciu poate veni dintr-o subexploatare a capacitatilor intelectuale. Ai senzatia ca poti mai mult si mai bine, insa toata ziua trebuie sa rezolvi aceleasi sarcini marunte, ce tin de rutina.
Contrar a ceea ce ne imaginam,