România a ales în cele din urmă să nu blocheze joi la Luxemburg dosarul reformei Schengen, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne UE. Ţara a adăugat însă o declaraţie la notiţele reuniunii prin care cere să adere în fine la spaţiul Schengen.
România se gândise să le împiedice pe colegele europene în incercarea lor de a nu mai implica si Parlamentul European in decizia reformei Spatiului Schengen.
Ideea era ca tara sa obtina unele garantii privind aderarea sa in schimbul deblocarii dosarului.
In cele din urma, delegatia româna si-a schimbat atitudinea. Oficial, schimbarea pozitiei vine pe fondul unui nou compromis obţinut de presedintia daneza a UE. Aceasta da mai multa importanta Parlamentului European si Comisiei Europene in proiectul de reforma.
Marian Tutilescu, secretar de stat si seful departamentului Schengen din MAI, prezent la reuniune, a explicat insa pentru RFI ca reforma este benefica pentru toata lumea :
"Era necesara realizarea unanimitatii si deblocarea acestui pachet de masuri pentru guvernanta Schengen pentru procesul nostru de aderare, nu atât prin acest aport politic ci prin necesitatea intaririi regulilor de functionare a spatiului Svhengen si a asigurarii securitatii.
Stiti desigur ca exista o atmosfera de ingrijorare in rândul cetatenilor din Spatiul Schengen privind problemele din sud-estul Europei si noi aveam nevoie de aceste masuri pentru a putea adera cu succes ".
Dar România, care se considera nedreptatita in acest dosar, a adaugat totusi o declaratie de principiu la notitele reuniunii prin care aminteste faptul ca este gata pentru a adera la Spatiul Schengen.
Ea face de fapt referire la un aviz juridic european, care a găsit-o pregatita de aderare si « ramâne convinsa » ca statele membre vor da dovada de « cooperare constructiva si loiala » fata de acest aviz.
Cum nicio tar