Andrei Marga a spus, intr-o conferinta de presa, ca in propunerea de rechemare a ambasadorului roman din Siria a prezentat presedintiei plusurile si minusurile fiecarei variante prezentate. Presedintele, in ale carui competente este retragerea ambasadorului, a respins propunerea lui Marga, aratand ca cei 14.000 de romani de-acolo au nevoie de o reprezentare la nivelul cel mai inalt, a spus consilierul prezidential Cristian Diaconescu.
"Noi am descris toate alternativele si am evocat avantajele si dezavantajele fiecarei variante de solutionare. Presedintia a mentionat faptul ca nu accepta propunerea noastra. Dar noi am propus toate alternativele de solutionare. Noi am spus ca trebuie pastrate serviciile consulare si o parte a ambasadei trebuie sa functioneze pentru ca sunt 14.000 de cetateni romani acolo", a aratat seful diplomatiei in conferinta de rpesa de joi, in care si-a prezentat obiectivele mandatului.
La randul sau, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, in prezent consilier prezidential, a explicat pozitia presedintiei: "Din punctul de vedere al Administratiei prezidentiale dam prevalenta celor 14.000 de romani aflati in Siria, care au nevoie de o reprezentanta diplomatica solida pana la cel mai inalt nivel, doar o reoprezentanta consulara poate genera o vulnerabilizare destul de serioasa a oficiului diplomatic; noi mergem pe aceasta varianta".
Marga a justificat propunerea MAE prin faptul ca "dupa ce SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania si alte tari au luat masura de declarare persona non grata a unor diplomati sirieni, Romania - ca o solidarizare cu state ce impartasesc aceleasi valori - procedeaza bine declarand persona non grata pe ambasadorul Siriei si rechemand pentru consultari ambasadorul roman".
In final, seful diplomatiei a spus ca decizia o ia presedintele, iar MAE respecta decizia aceste