Situaţia tot mai gravă din Europa, unde problemelor Greciei li se adaugă acum cele la fel de serioase ale Spaniei, stârneşte îngrijorare: subiectul a fost intens dezbătut în ultimele ore de liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii şi Italiei. Singura concluzie la care s-a ajuns este că Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri pentru a evita o catastrofă.
Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Europei, inclusiv cei ai Washingtonului, direct interesat de ce se petrece pe bătrânul continent. Preşedintele american, Barack Obama, precupat de efectele nefaste ale crizei europene asupra economiei americane a discutat despre necesitatea unor măsuri urgente atât cu premierul britanic David Cameron, cât şi cu Angela Merkel şi Mario Monti, cancelarul german şi premierul italian. Toţi au căzut de acord "asupra necesităţii unui plan imediat destinat soluţionării crizei şi restabilirii încrederii pieţelor, dar şi asupra unei strategii pe termen lung pentru asigurarea existenţei unei monede unice puternice".
Pe de altă parte, Angela Merkel, cea care îl primeşte joi la Berlin pe premierul britanic, David Cameron, a declarat la televiziunea publică ARD că nimeni nu trebuie să se aştepte ca viitorul summit european "să rezolve totul dintr-o dată". Totuşi, cancelarul german a promis că va lansa atunci strategia sa privind relansarea economică a Europei şi privind crearea unei Uniuni Politice. "Consolidarea bugetară şi creşterea economică sunt cele două feţe ale unei singure şi aceleiaşi monede", a afirmat Merkel.
De partea sa, David Cameron ar vrea o accelerare a procesului decizional: "Fiecare zi în care economiile europene stagnează este o zi în care se pierd oportunităţi, se pierd locuri de muncă, se pierde şansa prosperităţii", a declarat Cameron, care ar vrea să medieze un compromis între Germania şi statele care văd altfel soluţia la criza actuală.