Cât de pregătiţi sunt, de fapt, absolvenţii de liceu pentru a intra la Facultatea de Medicină? Pentru a-i ajuta pe viitorii colegi să se evalueze în acest sens, Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti a organizat, sâmbăta trecută, în colaborare cu conducerea facultăţii, o simulare a concursului de admitere în învăţământul medical superior. Dra Sorina Vasile a urmărit cum s-a desfăşurat această acţiune şi prezintă, la rubrica Student la medicină, indiciile pe care acest exerciţiu le oferă asupra nivelului de dificultate al examenului din vară, dar şi asupra atitudinii candidaţilor.
Sâmbătă, 27 mai a.c., peste 1.300 de participanţi au simulat concursul pentru admiterea în învăţământul superior medical. Listele cu note mici ale candidaţilor au fost colorate de câteva întâmplări hilare.
La 12 fără un sfert, bulevardul Eroilor, la numărul opt, e înghesuit de părinţi agitaţi. Dacă descui porţile negre de fier şi intri în facultate, dai peste o mie şi ceva de tineri care au ocupat toate amfiteatrele din Facultatea de Medicină. Toţi vor un singur lucru – să fie studenţi la medicină. Nu şoptesc o vorbă, doar bifează un borderou şi răsfoiesc încet caietele de examen. Sunt 100 de întrebări tip grilă – 60 la biologie şi 40, la alegere, din chimie organică sau fizică. Subiectele sunt făcute special pentru această sesiune de simulare, de cadrele universitare din UMF „Carol Davila“ – aceleaşi persoane care vor crea întrebările şi pentru admiterea din vară – din departamentele de Anatomie, Fiziologie I şi Biochimie, respectiv Biofizică. Toată acţiunea a fost pusă pe picioare de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB). La această ediţie, a treia, au strâns peste 350 de voluntari, medicinişti din anii mici, care au avut grijă ca atmosfera să fie ca la un „examen serios“, deşi au avut parte de obstacole copiate parcă din filmele de