Spania s-a imprumutat astăzi pe piața de capital vânzând bonuri de tezaur cu scadență la 10, la 4 si la 2 ani, în valoare de peste 2 miliarde de euro. Această licitație a fost așteptată cu multă ingrijorare de către executivul de la Madrid, ca important test în fața piețelor financiare, prima licitație de când Bankia a așezat Spania în centrul crizei economice europene.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Inițial s-a dorit cumpărarea unei sume mai mici, in jur de 1,5 miliarde, cu intenția de a lua pulsul piețelor de capital, dar de-a lungul zilei, datorită cererii foarte mari, au fost vândute titluri în valoare de 2.07 miliarde de euro.
Lectura licitației este destul de ambiguă și continuă să lase Spania pradă zvonurilor si speculațiilor. De exemplu în cazul bonurilor de tezaur cu scadență la 10 ani, obligaţiunile de referinţă utilizate pentru a calcula prima de risc, cererea a depasit de 3,3 ori oferta, în timp ce rata medie a dobânzii a crescut cu 0.26% față de luna trecută, ajungând astfel la un maxim istoric de peste 6 puncte, cea mai mare dobandă platită pentru împrumuturi în acest an.
"Licitaţie bună în ceea ce priveste cererea", aprecia un analist finaciar, în opinia căruia creșterea dobânzii s-a datorat fluctuaţiilor de pe piaţa secundară de capital, dar sublinia că in ciuda acestei referințe negative dobânda a fost cu jumătate de punct sub maximele recente.
Este adevarat că împrumuturile executivului au devenit mai costisitoare, ceea ce inseamnă un minus de credibilitate, dar între timp a avut loc furtuna finaciară creată de precaritatea sistemului bancar spaniol, creând o mult mai proastă espectativă.
Lectura pozitva a licitației de astăzi trebuie făcută într-un context mai larg, tinând cont de faptul că în această săptămână prima de risc spaniolă a scăzut la 470 de puncte, de la 540, cât ajunses