Datoria publică a SUA ar putea ajunge la un nivel de 200% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2037 şi, în cel mai rău caz, la 250% din PIB până în 2035 dacă ţara îşi menţine actualele politici fiscale, potrivit celor mai pesimiste scenarii publicate de comisia de buget a Congresului american, scrie Christian Science Monitor.
Raportul anual al comisiei arată că dacă autorităţile americane menţin actuala politică fiscală, datoria publică va ajunge la 93% din PIB până în 2022.
Anul trecut, comisia estimase că datoria avea să ajungă la 100% din PIB până în 2021, însă prognoza a fost îmbunătăţită după ce Congresul a adoptat un plan de măsuri (Budget Control Act) menite să economisească peste 2.000 miliarde dolari în următorii 10 ani.
Raportul comisiei face diferenţa între "politica fiscală curentă" şi "legislaţia curentă". Astfel, legislaţia curentă va ajuta la reducerea datoriei publice, dar în cele din urmă va aduce economia înapoi în recesiune.
Politica fiscală, pe de altă parte, pre-supune că politicienii vor găsi metode să evite recesiunea şi vor continua într-o direcţie similară celei actuale.
Continuarea politicii ar însemna, printre altele, menţinerea scutirilor fiscale implementate de fostul preşedinte George Bush Jr. şi menţinerea la un nivel foarte ridicat a plăţilor efectuate pentru asigu-rarea de sănătate a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.
Sub po-litica fiscală din prezent, comisia estimează că datoria SUA va ajunge la un nivel de 200% din PIB până în anul 2037.
Spre comparaţie, datoria Greciei echivala cu 165% din PIB în 2011.
Cel mai pesimist scenariu luat în calcul de comisie vede datoria publică la un nivel de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul până în anul 2035.
Ce impact are criza europeană asupra economiei americane
În urmă cu câteva luni analiştii economici spuneau că economia ameri