Alegerile locale din 10 iunie 2012 reprezinta a 5-a ocazie pentru romani sa-si aleaga reprezentantii locali dupa Revolutie, la 20 de ani dupa primul scrutin de acest tip, desfasurat intre 9 si 23 februarie 1992.
Schimbarile fata de acum 20 de ani sunt majore - nu doar ca legea electorala s-a schimbat, astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt alesi direct, dintr-un singur tur, dar au disparut de-a dreptul partide intregi care au participat atunci.
Alegeri Locale 2012
Astfel, doar 3 formatiuni politice din lista celor care au candidat in 1992 mai participa si acum la alegeri - UDMR, PNL si PRM, cu mentiunea ca PNTCD mai participa si acum, dar atunci a avut candidati doar pe listele Conventiei Democrate.
De asemenea, alegerile locale au prilejuit, in cei 20 de ani, aparitia unor "baroni locali", oameni care isi domina judetele sau municipiile si sunt realesi mereu cu scoruri uriase.
Cum a evoluat puterea
FSN-ul lui Ion Iliescu si Petre Roman a dominat primele alegeri locale, obtinand 48% din mandatele de primar din Romania (1.405 edili), 40% din cele de consilieri locali si 34% din cele de consilieri judeteni.
Surprinzator, independentii s-au clasat pe locul al doilea in acest clasament, reusind sa castige 22,4% din mandatele de primar (659) si au reusit sa patrunda si in consiliile locale si judetene, desi acestea sunt dominate de listele de partid, cu 2.684 de reprezentanti in primele si 25 in celelalte.
CDR-ul a luat locul al treilea, cu 246 de primari (8,4%) si 20,6% din numarul consilierilor locali, plus 24% din cel al consilierilor judeteni.
Marea surpriza de atunci e un partid acum disparut - Partidul Democrat Agrar din Romania, care a castigat un numar record de edili - 232.
Prin comparatie, PNL, scindat atunci in mai multe