Legea energiei a fost modificată în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, astfel încât OPCOM să rămână un monopol artificial pentru tranzacţionarea energiei, lucru care încalcă principiile de piaţă şi e în defavoarea cetăţeanului, a declarat pentru Jurnalul Naţional Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM).
"Este o încercare de a constitui un monopol, se acordă o singură licenţă, şi aia e deja dată. Iniţial, textul legii era în forma în care permitea existenţa mai multor burse pe partea de angro, însă ulterior s-a schimbat punctul de vedere, începând cu guvernul Boc, apoi Ungureanu. Acum, culmea, Cabinetul Ponta vrea şi el acelaşi lucru", a afirmat Stoica.
El a dat ca exemplu Austria sau Germania, unde pot exista mai mulţi operatori. "Singura ţară cu bursă unică înscrisă în lege este Grecia, dar nu cred că e de dat exemplu. Nici o altă ţară nu blochează din start acest lucru", spune Stoica.
El face o paralelă între monopol şi comunism. "Anumiţi economişti consideră că sfârşitul comunismului a venit din cauză că era totul un monopol, iar preţurile nu se formau corect. Mediul concurenţial e mai potrivit decât monopolul", spune el.
OPCOM este o filială a Transelectrica, iar pe aceasta se derulează tranzacţii cu energie, dar şi cu certificate verzi şi certificate de emisii. De asemenea, doreşte să realizeze din 2013 şi o piaţă de gaze naturale, măsura fiind înscrisă în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
BRM susţine că, din motive tehnice, doar piaţa de echilibrare trebuie să rămână la Transelectrica, pentru că transportatorul naţional de energie reglează sistemul energetic, astfel încât să nu cadă; însă pe restul de pieţe – respectiv cea intrazilnică, piaţa pentru ziua următoare (PZU) şi cea şi cea a contractelor bilaterale –- ar trebui să existe concurenţă între operatori