Demenţa, reabilitarea neurologică, neurotraumatologia, bolile cerebrovasculare, dar şi alte subiecte s-au aflat în dezbatere la al VIII-lea Congres al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), desfăşurat la Dubrovnik (Croaţia). O sinteză a acestor teme aflăm din grupajul realizat de dr. Aurel F. Marin.
După succesul avut, la ediţiile anterioare, când congresul său anual a fost găzduit fie la Viena, fie la Cracovia, Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi-a continuat, şi anul acesta, periplul internaţional, organizând la Dubrovnik (Croaţia) a opta ediţie, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, a Universităţii Tel Aviv, a Universităţii din Uppsala şi a Societăţii de Neurologie din România. Am realizat, în cele ce urmează, o scurtă sinteză a principalelor teme şi subiecte abordate, punând accentul nu doar pe noutăţile – numeroase – de anul acesta, ci şi pe o serie de aspecte de utilitate în practica clinică.
Demenţa, între definiţii şi speranţe
Tot mai multe dovezi indică o implicare a mecanismelor cerebrovasculare în afectarea cognitivă şi în boala Alzheimer, iar interacţiunea mecanismelor vasculare cu cele neurodegenerative este sugerată şi de coexistenţa celor două tipuri de patologie la cele mai multe din cazurile de demenţă întâlnite în practica clinică. Prof. dr. Dafin F. Mureşanu (Cluj-Napoca) a detaliat câteva mecanisme moleculare importante implicate în modificările vasculare şi degenerative întâlnite în demenţă, punând accentul pe interferenţele acestora şi pe efectul potenţator reciproc al modificărilor patologice specifice. Disfuncţia unităţii neurovasculare apare ca urmare a modificărilor structurale şi perturbării funcţionale produse deopotrivă de amiloidul beta şi de factorii de risc va