Polonia şi Ucraina au cheltuit zeci de miliarde de euro pe infrastructură şi stadioane.
Încasările de pe urma evenimentului pentru care s-au pregătit şase ani de zile nu va acoperi nici măcar 5% din valoarea totală a investiţiilor asumate.
Organizarea CE 2012 a propulsat infrastructura Poloniei şi a Ucrainei cu 30 de ani în viitor. Afirmaţia îi aparţine chiar preşedintelui UEFA, Michel Platini, care este de părere că "moştenirea" lăsată în urmă de Euro 2012 este cât se poate de valoroasă. "Eu susţin că la nivel de infrastructură, de reţele de comunicaţii, Ucraina şi Polonia au făcut un salt de calitate de 30 de ani. Rămâne o moştenire foarte importantă după Euro, lucruri care uşurează viaţa oamenilor", a spus francezul într-o conferinţă organizată săptămâna aceasta la Varşovia.
AICI AI TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE EURO 2012!
Cu toate acestea, analiştii avertizează că "saltul" celor două state a fost finanţat, în mare parte, din bani publici împrumutaţi şi nu din atragerea unor fonduri provenite de la parteneri din mediul privat, cum plănuiau autorităţile în 2007, când li s-a încredinţat găzduirea competiţiei. Ucraina se aştepta, spre exemplu, ca mediul privat să acopere circa 60% din valoarea investiţiilor, însă modernizarea drumurilor, căile ferate de mare viteză şi extinderea aeroporturilor a fost acoperită din bani de la buget, mai exact, peste 10 miliarde de euro. Singura contribuţie a mediului privat a fost construcţia şi modernizarea a două stadioane, respectiv cele din Doneţk şi Harkov.
Pe polonezi, aventura europeană i-a costat peste 19 miliarde de euro, bani investiţi, printre altele, în construcţia unor autostrăzi care nu sunt gata nici până azi. La această cifră se mai adaugă alte 4,5 miliarde de euro destinate construirii şi renovării stadioanelor, precum şi 1,8 miliarde de euro pentru extinderea şi reabilitarea aeroport