Jan Gehl
Oraşe pentru oameni
Edituraigloo media
Renumitul arhitect danez Jan Gehl a susţinut miercuri, 6 iunie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, conferinţa de lansare a cărţii "Oraşe pentru oameni", o lucrare de referinţă pentru toţi cei interesaţi de evoluţia spaţiului urban contemporan.
După succesul lansării cărţii "Viaţa între clădiri. Utilizările spaţiului public" în iunie 2011, Jan Gehl revine în Bucureşti pentru o dezbatere despre cum pot fi redate oraşele de astăzi oamenilor, un subiect important şi relevant pentru Bucureşti în contextul apropiatelor alegeri locale.
Un veteran al proiectării urbane, Jan Gehl a dovedit o înţelegere profundă a modului în care folosim oraşul, iar "Oraşe pentru oameni", cea mai recentă carte a sa, grupează toate cunoştinţele dobândite de-a lungul carierei pentru îmbunătăţirea spaţiilor urbane şi a calităţii vieţii în oraşe.
Arhitectul Jan Gehl a transformat oraşe din întreaga lume, bazându-se pe cercetarea directă a spaţiilor publice şi discutând cu oamenii despre ce şi-ar dori. Fie că a fost vorba de Copenhaga, oraşul în care locuieşte şi astăzi, de New York, metropola care şi-a propus să devină un model de sustenabilitate reorientându-se către oameni, sau de Guangzhou, într-o continuă transformare, motto-ul său a ramas tot timpul acelaşi: "doar arhitectura care ia în calcul scara umană şi interacţiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectură de succes".
Cu toţii ar trebui să avem posibilitatea de a vedea un copac de la fereastră sau să stăm pe o bancă în apropiere de casă, lângă un loc de joacă pentru copii, sau să ajungem pe jos la un parc în maximum zece minute. Zonele bine proiectate îi inspiră pe oamenii care locuiesc acolo, în timp ce oraşele prost concepute îşi agresează cetăţenii.
"Poate cel mai puternic mesaj pe care Jan Gehl l-a transmis în