Grecii trebuie să accepte să facă paşii necesari pentru a evita ieşirea din zona euro, deoarece dacă alegătorii eleni vor respinge austeritatea atunci regiunea Balcanilor va fi împinsă într-o recesiune prelungită, potrivit unor lideri politici români, scrie Bloomberg. Sursa: CODRIN PRISECARU
Eforturile Greciei de a forma un cabinet pe data de 6 mai au eşuat după ce votanţii au respins partidele pro-austeriatte, ceea ce a făcut necesară organizarea de noi alegeri pe 17 iunie.
Refuzul grecilor de a accepta tăieri suplimentare de cheltuieli i-a făcut pe liderii politici din Europa să vorbească deschis despre posibilitatea ca ţara să părăsească zona euro. Ministrul de finanţe Florin Georgescu a spus că votanţii ar face bine să păstreze Grecia în zona euro, deoarece este "mai puţin costisitor şi mai puţin dureros".
Ţările din sud-estul Europei, inclusiv România, se luptă să-şi menţină economiile pe linia de plutire în condiţiile în care problemele pe care Grecia le are din cauza datoriei publice ameninţă să destabilizeze sistemul bancar din zona Balcanilor şi ar putea determina guvernele să intervină, riscând astfel să se ajungă la o şi mai mare destabilizare fiscală.
“Sper că Grecia va rămâne în zona euro", a spus şi premierul Victor Ponta pe 6 iunie, la Bucureşti. "România, alături de toate ţările din zonă au fost efectate deja. Sper că nu vor avea de suferit în continuare", a completat acesta.
Economia Greciei se va contracta cu 4,7% în acest an, după ce s-a contractat cu 6,9% în 2011, potrivit datelor prezentate luna trecută de Comisia Europeană. Datoria publică a ţării a crescut la 160,6% din PIB, în condiţiile în care media în zona euro este de 91,8%. Datoria publică a României a rămas la 34,6% din PIB la finele lui martie.