Cum actioneaza zaharul
Glucoza eliberata din produsele care contin zahar (ciocolata, bomboane, prajituri) ridica rapid nivelul de zahar din sange. Aici intervine insulina, o substanta secretata de pancreas, menita sa preia zaharul din sange si sa-l transporte catre organele care au nevoie de el sau sa-l depoziteze pentru o utilizare ulterioara. Din fericire, atunci cand consumam dulciuri in cantitati rezonabile, pancreasul stie exact cata insulina sa produca pentru a prelua zaharul din sange. Problemele intervin atunci cand in sange ajunge o cantitate prea mare de zahar si, in consecinta, o cantitate mult mai mare de insulina este produsa. Atunci, intr-adevar, organismul, in loc sa sintetizeze zaharul in energie, il transporta in locuri unde nu este nevoie, transformandu-l ulterior in depozite adipoase.
De ce simtim nevoia de dulce
Dupa atata publicitate negativa de care a beneficiat zaharul, putine persoane mai realizeaza ca glucidele reprezinta principala noastra sursa de energie. Cu cat un aliment este mai bogat in glucoza, cu atat ne va oferi mai multa putere. Pentru a functiona cum trebuie, organismul trebuie sa fie alimentat cu substante variate si din toate grupele alimentare. Nici macar glucidele nu trebuie sa faca exceptie de la aceasta regula. Pe masura ce ne implicam in activitati solicitante si stresante, nivelul de glucoza din sange scade, aceasta fiind una dintre explicatiile pentru care ne simtim obositi, apatici si deprimati.
Cand sunt recomandate deserturile
Exista anumite momente cand consumul de dulciuri este chiar indicat. Iata cateva exemple: cand esti deprimat/a - explicatia: dulciurile, in special ciocolata, elibereaza endorfina, hormonul responsabil pentru starea de bine a organismului. Inainte de antrenamentul fizic, o mica gustare dulce iti va oferi energia de care ai nevoie; in perioade in care organismul va fi