Graţie Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă, anul acesta cititorii şi admiratorii lui Mircea Eliade au avut parte de un adevărat festin: vizita în România a doi dintre studenţii acestuia, astăzi profesori şi autori de cărţi peste care nu se poate trece.
Despre primul, Henry Pernet, am mai vorbit în această rubrică la timpul cuvenit: este elveţian şi a publicat recent în România o carte de corespondenţă cu profesorul său: "Mircea Eliade - Henry Pernet. Corespondenţă (1961 - 1986). Dragul meu prieten" (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011), în traducerea Mihaelei Gligor şi a lui Călin Cristian Pop. Ediţia este îngrijită de Mihaela Gligor, care scrie şi o postfaţă, iar prefaţa este semnată de Mac Linscott Ricketts. Aceeaşi echipă l-a adus în România pe Douglas Allen, pentru un program similar - conferinţe la Bucureşti şi Cluj -, după ce a publicat cartea acestuia "Mit şi religie la Mircea Eliade", în traducerea lui Liviu Costin, cu o postfaţă de Mihaela Gligor (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011).
Douglas Allen a fost profesor de filosofie la Universitatea din Maine (SUA), având ca specialitate fenomenologia religioasă şi filosofia lui Mahatma Gandhi. Este autorul a 14 cărţi şi a numeroase studii şi articole. A fost unul dintre colaboratorii profesorului din Chicago la faimoasa "The Encyclopedia of Religion", coordonată de M. Eliade. Până astăzi, Douglas Allen a scris nu mai puţin de cinci cărţi despre opera lui Mircea Eliade şi, declară în prefaţa la ediţia română, este foarte încântat să existe şi o ediţie în limba română a uneia dintre acestea. În Bucureşti, Douglas Allen a conferenţiat marţi şi miercuri la Biblioteca Metropolitană (M. Sadoveanu), la Universitatea Bucureşti (Facultatea de Litere) şi la Colegiul Noua Europă. Primele două conferinţe au fost dedicate lui Eliade şi moştenirii sale, iar cea de-a treia lui Mahatma Gandhi. @N_P