Spania a devenit o problema majora pentru zona euro, din cauza marilor dificultati economice cu care se confrunta. O prabusire a acestei tari este inevitabila, fapt ce va provoca consecinte catastrofale pentru Romania, potrivit analistilor.
Statul iberic a fost retrogradat, joi, de catre agentia Fitch, cu trei trepte, pana la BBB, cu perspectiva negativa, din cauza costurilor bugetare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar, estimate de agentie la circa 60-100 de miliarde de euro, echivalente cu 6%-9% din PIB.
Ratingul Spaniei, retrogradat cu trei trepte
Primul semnal de alarma privind problemele institutiilor creditoare a venit din partea Bankia, care a cerut un ajutor de la stat de 19 miliarde de euro si a trebuit sa fie nationalizata.
In plus, dobanda la obligatiunile pe 10 ani sunt aproape de nivelul nesustenabil de 7%, iar nivelul datoriei de stat va creste la 83% din PIB, in anul 2013.
In conditiile in care a patra cea mai mare economie a zonei euro se va darama, tara noastra va fi extrem de afectata, chiar daca nu avem legaturi directe cu statul iberic.
"Prabusirea Spaniei va aduce un dezastru in Romania, nu neaparat ca legaturi economice si financiare, ci mai degraba investitorul nu va mai baga bani in UE, deci nici in tara noastra, mergand in alte tari considerate mai sigure", a mentionat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.
Spania, o tara in plina criza, dar cu coada sus
"Acest lucru se simte deja pe schimbul de curs leu-euro, pentru ca nu ne putem epxlica devalorizarea monedei nationale decat printr-o cerere mai mare de euro, pentru a pleca din tara, deci este clar ca si lovitura data de Spania va convinge investitorii sa paraseasca UE", a completata acesta.
Moneda nationala s-a devalorizat puternic in ultimele doua luni, a