Sistemul de sănătate din Armenia are multe asemănări cu cel românesc: înainte de toate, e un domeniu subfinanţat, în care şpaga a devenit un fenomen greu de controlat.
Medicii şi asistenţii medicali sunt prost plătiţi, iar unităţile medicale sunt în general slab dotate din punct de vedere tehnic. Există şi doctori buni, dar sunt puţini. Mulţi fac jocul companiilor farmaceutice, pentru diverse beneficii. Serviciile gratuite sunt oferite în medicina primară, adică în Policlinici, iar intervenţiile spitaliceşti se plătesc. Copii până la 7 ani şi femeile însărcinate, primesc asistenţă gratuit. Naşterile sunt – teoretic – tot netaxate. Practic, armenii nu îşi cunosc drepturile şi recurg la plăţi informale pentru aproape orice vizită la medic. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un interviu de Ioana Haşu
Reforma sistemului sanitar – demarată de Ministerul Sănătăţii de la Erevan anii trecuţi – a înregistrat totuşi unele succese. Cel mai important: mita la medic s-a redus de zece ori, după introducerea unor măsuri la nivel naţional. Despre modelul reformei armene şi priorităţile Guvernului în domeniul sănătăţii, am stat de vorbă cu Karine Saribekyan, şefa Departamenului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Ministerul Sănătăţii din Armenia:
Sănătatea mamei şi copilului, pe primul loc
Rep: Care sunt preocupările principale ale Ministerului Sănătăţii, care sunt domeniile majore ale politicii dumneavoastră pentru perioada 2011-2015? E perioada în care trebuie atinse Obiectivele Mileniului, asumate aproape 200 de ţări, între care şi Armenia.
Karine Saribekyan: Noi punem un accent deosebit pe protecţia sănătăţii mamei şi a copilului. În prezent, este un subiect extrem de important pentru Armenia şi se regăseşte în toate strategiile ministerului, ca direcţie principală de acţiune. De asemenea, în cadrul procesului mai larg de dezvoltare durabilă