Pe termen scurt, cursul valutar ridicat este benefic exportatorilor, însă pe termen lung poate duce la faliment
În caz de scădere bruscă a cursului, exportatorii care şi-au făcut planul de business la actualul curs nu vor putea suporta şocul prin rata profitului
ANEIR: Fără stabilitatea cursului de schimb, România riscă să devină o colonie a speculatorilor valutari
Exportatorii îşi doresc un curs valutar stabil, pe baza căruia să-şi poată face planurile pe termen lung, nu unul în creştere şi instabil, care nu poate oferi siguranţă şi credibilitate exportatorilor români. "... Nu există un instrument tehnic care să măsoare valoarea reală a monedei naţionale (şi nu doar în România). Piaţa este singura care-i validează puterea. Probleme apar când piaţa nu reflectă fidel evoluţiile economice, fiind intoxicată de analiştii-zvonişti (mare parte dintre ei nu dezinteresaţi). Dacă în perioada 2010-2011, caracterizată prin puternice bulversări economice interne şi externe, leul românesc şi-a păstrat un nivel de curs relativ constant faţă de euro (ceea ce a oferit siguranţă şi credibilitate exportatorilor români, confirmaţi de statisticile internaţionale drept campioni ai Europei la recuperarea pierderilor din perioada de criză), acum respectiva stabilitate a sărit în aer", a declarat ieri într-un comunicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), co-preşedinte al Consiliului de Export al României.
Subliniind că "un curs mărit avantajează exportatorii", dar numai pe moment, Ionescu a explicat că oamenii de afaceri care încasează acum facturile livrărilor anterioare primesc în cont mai mulţi lei prin schimbarea valutei, dar pot pierde când leul se va aprecia faţă de euro.
"Dilema este: ce se va întâmpla cu acele firme care vor da crezare zvoniştilor, vor semna contracte ext