Te întrebi dacă poți să-i dai vitamine copilului tău, fără să mai ceri părerea medicului? I-ai putea face, cumva, un rău celui mic? Bine faci că-ți pui întrebări și nu treci direct la acțiune! Iată răspunsurile pe care le cauți - le-am cerut noi, pentru tine și pentru toți părinții aflați în situația ta, de la dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iaşi. Te întrebi dacă poți să-i dai vitamine copilului tău, fără să mai ceri părerea medicului? I-ai putea face, cumva, un rău celui mic? Bine faci că-ți pui întrebări și nu treci direct la acțiune! Iată răspunsurile pe care le cauți - le-am cerut noi, pentru tine și pentru toți părinții aflați în situația ta, de la dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iaşi.
Dacă un copil creşte în greutate conform vârstei lui, dacă hrana lui este diversificată şi cuprinde toate alimentele necesare (legume, fructe, carne, ouă), dacă este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. Iar dacă s-a îmbolnăvit, suplimentările vitaminice trebuie alese doar de către medic. Iată doar două dintre cele mai puternice motive: medicul pediatru știe cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine să recomande, de la caz la caz; și doar el știe că, în momentul în care îi dai celui mic substanţe antitermice, tebuie să adaugi și "un supliment" de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.
Când cel mic nu are poftă de mâncare, sau nu mai are atât de multă energie ca de obicei, sau când se recuperează după o perioadă în care a fost bolnav, mulți părinţi se gândesc imediat să-i dea vitamine - de regulă, cele mai uzuale, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit că "sunt bune" şi că, oricum, "rău n-au cum să-i facă".
Conform ultimului studiu privind automedicaţia în cazul copi