Într-o zi mohorâtă din toamna trecută, ruptă parcă din "Rapsodii", m-a vizitat nepoţelul meu, David, un omuleţ de doar trei anişori.
Cu un zâmbet ştrengar în colţul gurii, mi-a strecurat în palmă un melc găsit la margine de drum. Se grăbea, pasă-mi-te, aşa cât se poate grăbi un melc, să-şi caute culcuş bun de iernat. David ştia că iubesc animalele şi spera că voi pune melcul la adăpost. L-am botezat Codobelc, apoi i-am cântat cântecelul lui preferat: "Melc, melc, codobelc/ Scoate coarne boureşti...". În căldura căminului, se înviorase şi melcul, şi David, iar eu parcă dădusem în mintea lor. Ştiam că melcii hibernează iarna, după ce se hrănesc bine, îşi deretică odăile întortocheate, apoi îşi acoperă intrarea cu o uşiţă transparentă, lăsându-şi doar o ferestruică pentru aer. I-am găsit locşor într-o jardinieră şi l-am acoperit cu frunze veştede. Da, îi plăcuse noua lui reşedinţă, aşa că în câteva clipe s-a şi răsucit ca un sfredel, afundându-se în pământul reavăn; mai adânc, tot mai adânc, după cum zilele deveneau tot mai reci. Joaca se cam terminase, iar lucrurile deveneau din ce în ce mai serioase. Îl urmăream pe Codobelc şi totul era "ca la carte". Chiar dacă soarele mai arunca priviri piezişe, melcul îşi urma destinul. Era primul semn de iarnă grea, şi aşa a şi fost. Am iernat şi noi, şi melcul, complici într-o taină numai de noi cunoscută.
Dar iată că a venit şi primăvara, cu "soare şi cer senin", dar Codobelc nu se ivea. Eram îngrijorată pentru viaţa lui şi apoi... trebuiau puse flori la fereşti. Cu sfială, am răscolit pământul şi mi-am revăzut prietenul nostru comun. L-am încălzit în căuşul palmei, dar în zadar. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr în locul uşiţei lui o adevărată lespede de calcar alb-sidefiu. Aveam mari îndoieli că mai trăieşte, îmi reproşam, chiar, că l-am oprit din drumul lui. Dar lecţia de supravieţuir