- Inamicul celulitei -
Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul lor strălucitor şi cu prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul se datorează acestor tije mici şi verzi, extrem de eficiente în terapie, şi pe care, în mod surprinzător, puţine tradiţii populare de vindecare din lume le recunosc. Iar din acest punct de vedere, medicina populară românească este, din nou, foarte bine "documentată", devansând cu multe veacuri cercetările ştiinţifice sofisticate ale zilelor noastre. Înainte ca savanţii să descopere în pedunculii cireşelor flavonoidele, substanţe cu o puternică acţiune diuretică şi depurativă, babele meştere ştiau că nu era leac mai bun şi mai rapid pentru "rărunchii încuiaţi" decât aceste cozi. De asemenea, se ştia că urticaria şi bolile de piele trec mai repede atunci când se bea fiertură de cozi de cireşe, iar mâinile şi picioare umflate numaidecât îşi revin când se ia pe stomacul gol, seara, pulberea obţinută din ele. Nenumărate tradiţii populare româneşti legate de harul vindecător al codiţelor de cireşe rezistă până astăzi, când studiile clinice şi de laborator le confirmă valabilitatea.
Carte de vizită
Deşi în titlul acestui articol şi în majoritatea lucrărilor de specialitate se vorbeşte doar despre "cozile de cireşe", în realitate, se folosesc pedunculii de la două specii: cireşul (Cerasus avium) şi vişinul (Cerasus vulgaris), ambele conţinând aceleaşi principii active. Secretul acestor pedunculi este că prin ei se tranzitează toată seva care hrăneşte fructele în procesul lor de creştere şi de coacere, fiind un veritabil cordon ombilical pentru delicioasele cireşe şi vişine, care serveşte, între altele, şi drept pavăză de sănătate pentru fructe.