Cele mai importante cinci facultăţi de jurnalism din România, unite într-un consorţiu internaţional din care face parte şi IF Italia Forma-Italia şi TUCEP- Tiber Umbria Comett Education Programme - Italia, au lansat prima platformă de e-learning din domeniul ştiinţelor comunicării.
Proiectul “Universitatea pentru viitor în societatea comunicării” este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Iniţiativa urmăreşte construirea unei comunităţi virtuale de învăţare şi predare la nivel universitar, care să stimuleze colaborarea dintre cadrele didactice şi studenţii facultăţilor de jurnalism, relaţii publice, publicitate, informare şi biblioteconomie şi audiovizual din ţară. În urma evaluării nivelului de formare profesională în România, s-a ajuns la concluzia că trebuie implementată o compatibilizare a modelului curricular şi o definire a ocupaţiilor şi a specializărilor din interiorul profesiei.
“Proiectul a plecat de la constatarea că există o volatilitate a forţei de muncă în domeniul comunicării, iar specialiştii din jurnalism, relaţii publice şi publicitate au tendinţa de a migra în interiorul profesiei şi de a-şi schimba specializările. Aceasta implică procese permanente de calificare şi recalificare în forme flexibile pe care formarea de tip e-learning le rezolvă mai bine decât modelele tradiţionale de formare”, a declarat profesorul universitar Mihai Coman, directorul consorţiului. Proiectul durează 36 de luni.
Cele cinci facultăţi de jurnalism partenere aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii Transilvania din Braşov, Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universităţii de Vest din Timişoara, la care se adaugă Autoritatea Naţională pentru Calificări, IF Italia Forma- Italia şi TUCEP - Tiber Umbria Comett Ed