Internetul, cel puţin ca şi concept, a fost inventat acum aproape 80 de ani de către un belgian pe numele său Paul Otlet, scrie huffingtonpost.com
A fost internetul inventat în 1934 sau nu? Aceasta a fost una dintre temele de discuţie la World Science Festival, care a avut loc săptămâna trecută în New York.
La discuţii a participat şi Vinton Cerf care este recunoscut ca fiind unul din “Părinţii Internetului,” titlu pe care îl împarte cu omul de ştiinţă american Bob Kahn. Cei doi au efectuat cercetări asupra protocoalelor de interconectare a rețelelor bazate pe pachete și a proiectat suita de protocoale TCP/IP. Ambii au ucrat la proiectul ARPAnet în anii 60 şi munca lor a dus la ceea ce este Internetul astăzi.
Alex Wright de la The New York Times a amintit publicului că ideeile care au dus la crearea internetului sunt mult mai vechi. Acesta a spus că în 1934 Paul Otlet, un renumit academician şi vizionar belegian, şi-a imaginat organizarea cunoaşterii într-o reţea extinsă de colecţii de documente.
În viziunea lui Otlet, oamenii se foloseau de telefon pentru a cere informaţii unei librarii imense, aşa cum este Google astăzi. Cei care lucrau în librarie ar fi scos informaţiile necesare din cărţi şi le-ar fi trimis sub forma unor semnale TV către cei interesaţi. El folosea termenul de cărţi televizate. Belgianul mai sugera împărţirea ecranului TV în mai multe secţiuni pentru a afişa mai multe cărţi, aşa cum sunt tab-urile din browsere în prezent.
Otlet şi-a imaginat că o combinaţie între telefon şi ecran va înlocui cărţile tradiţionale, fiind un precursor al cititoarelor digitale de azi - Kindle, iPad, Samsung Galaxy.
Ideea sa de bază, folosirea telefonului şi TV-ului nu este atât de absurdă, în prezent majoritatea utilizatorilor primind internet de la operatorii de telefonie şi cablu.