Economia Japoniei a crescut cu 1,2% în primele trei luni ale anului, ritmul de creștere anual atingând 4,7%, se arată în noile informații publicate de guvernul acestei țări.
Creșterea de 1,2% a fost cu 20 de puncte de bază peste informațiile preliminare guvernamentale și, totodată, a depășit așteptările analiștilor, care estimau o expansiune economică de 1,1%.
Această expansiune a fost atribuită creșterii cererii pe piața domestică și în cadrul industriei auto. Cu toate acestea, bursa japoneză a scăzut, astăzi, cu 1,4%.
Posibilă intervenție a BOJ
În pofida creșterii economice peste așteptări, Banca Japoniei ia în considerare restructurarea programului de achiziții de active, săptămâna viitoare, după ce campania sa de a stăvili deflația a fost subminată de reticența deținătorilor de obligațiuni guvernamentale de a vinde pe fondul agravării crizei financiare.
Masaaki Shirakawa, guvernatorul BOJ, și consiliul director, vor avea o ședință pe 14-15 iunie, cu câteva zile înainte de scrutinul electoral din Grecia, decisiv pentru a determina dacă această țară va rămâne sau nu în zona euro, în ultimul caz, situația din uniunea monetară agravându-se considerabil. Criza datoriilor suverane a provocat o creștere a cererii pentru obligațiunile suverane japoneze fapt care a făcut ca BOJ să rateze ținta de achiziții pentru luna mai.
„Având în vedere eșecurile suferite în operațiunile de achiziții de obligațiuni, BOJ ar putea extinde perioada de scadență a acestora chiar și în această lună”, a declarat Masayuki Kichikawa, economist-șef al BOJ. „Dacă nu o vor face acum, ei vor fi nevoiți oricum să implementeze această măsură în acest an”.
Consiliul director a extins perioada de scadență a obligațiunilor achiziționate de la doi ani la trei ani în aprilie, o măsură similară cu programul Rezervei Federale a Statelor Unite cunoscut su