Numărul bolnavilor de meningită de la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni a ajuns la nouă, după ce în ultimele 24 de ore au mai apărut trei cazuri noi, la o fetiţă de 5 ani şi doi băieţi de 4 şi 6 ani. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus ieri prelungirea cu încă o zi a termenului de suspendare a activităţii, grădiniţa rămânând închisă şi luni, 10 iunie.
Directorul executiv adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că, în total, focarul de meningită acută virală de la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni numără nouă cazuri, opt copii şi o educatoare. Bolnavii sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu forme uşoare şi medii de boală, medicii apreciind că evoluţia lor este favorabilă şi că nu vor rămâne cu sechele.
Măsuri de prevenire a extinderii focarului
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intervenit între timp cu măsuri specifice, menite să împiedice extinderea focarului. Specialiştii acestei instituţii sunt ajutaţi în demersul lor de limitare a numărului de îmbolnăviri de medici epidemiologi din Iaşi şi Bucureşti.
Dr. Cătălina Zorescu a declarat: „Mâine (n.r. - astăzi) vom face încă o dezinfecţie. Sâmbătă vom recolta noi probe de salubritate de pe suprafeţe pentru a verifica eficienţa dezinfecţiei. Având în vedere că rezultatele testelor vor fi cunoscute de-abia luni, am decis ca unitatea să rămână închisă şi luni. Am trimis la Bucureşti rezultatele pentru stabilirea etiologiei, noi neavând posibilitatea de a face pe plan local investigaţii virusologice”.
Control DSP: Condiţii bune de igienă la grădiniţă
Adjunctul DSP Suceava a adăugat că, cel mai frecvent (în 80, 90% din cazuri), meningita apare ca urmare a unei infecţii virale cu enteroviruşi (agenţi patogeni care atacă tubul digestiv), afecţiunea având un caracter sezonier, adică fiind