Un raport al companiei americane de consultanţă şi audit KPMG afirmă că dezvoltarea gazelor de şist în Europa Centrală şi de Est este ”inevitabilă” în următorul deceniu. Există întotdeauna un pericol în utilizarea cuvântului ”inevitabil”, este de părere Financial Times (FT) într-un articol publicat joi pe blogul beyondbrics.
Este foarte bine că KPMG descrie dezvoltarea gazelor de şist în Europa Centrală şi de Est în astfel de termeni, relevă FT. Desigur, aproape toate ţările din regiune vor energie accesibilă, dar nu aşa văd problema şi unii localnici.
FT aminteşte că au avut loc o serie de proteste vehemente, inclusiv în estul României, care duce mare lipsă de locuri de muncă şi unde a fost declanşată o campanie împotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenţa pentru a explora potenţialele depozite de gaze de şist din blocul Bârlad, în apropiere de frontiera cu Republica Moldova.
Chevron a postat pe website-ul său că a câştigat mai multe licenţe de explorare pe o suprafaţă totală de peste 9.000 km pătraţi, în regiunea Dobrogea de nord-est şi sud-est, în apropierea graniţei cu Bulgaria. Solicitat să explice actuala sa poziţie în România, compania a răspuns printr-o declaraţie: ''Chevron se angajează să colaboreze cu guvernul pentru a aborda orice îngrijorări privind dezvoltarea gazelor naturale în România. Dezvoltarea şi producţia de gaze naturale din formaţiuni de şisturi are realizări dovedite de a fi efectuate într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediu''.
Deloc surprinzător, nivelurile de confuzie sunt mari, potrivit FT. Nu este clar dacă moratoriul privind explorarea (şi extracţia/producţia) este acum în vigoare şi ce anume acoperă el, dacă o face. Ideea unui moratoriu din raţiuni de mediu nu este o surpriză prea mare - Ponta are o traiectorie prietenoasă cu mediul - deşi unii observato