"Trecutul cu bulină roşie" (Gândul), „Eu nu m-aş vota. În ultimii patru ani, ca primar, nu am făcut aproape nimic“ (România Liberă), "Ţara tunurilor: cum s-au făcut ţiganii stăpâni pe spitalele româneşti" (Evenimentul Zilei).
Îndemnul este pentru cei 18,3 milioane de români aşteptaţi la urne duminică. Judeţele şi oraşele au la dispoziţie peste un sfert din banii care se strâng anual la bugetul consolidat din impozite şi contribuţii sociale, adică 10 miliarde de euro. Campania electorală a fost însă foarte apatică în 2012. Nici măcar într-un oraş mare ca Bucureştiul, unde alegerile pentru primărie au fost de fiecare dată o luptă aprigă, oamenii nu s-au arătat interesaţi.
Trecutul cu bulină roşie (Gândul)
Moara lui Assan cuprinsă de flăcări în ultimele zile de dinaintea alegerilor locale este simbolul batjocoririi sistematice a clădirilor româneşti de patrimoniu notează Rodica Ciobanu.În opinia sa actualul primar, Sorin Oprescu, are o viziune grandioasă despre Bucureşti, în care proiectele edilitare futuristice se armonizează cu trecutul, creând un megalopolis cu oraşe-satelit, port la Dunăre, autostrăzi cambrate peste parcuri şi palate baroce reflectate pe cer, de zgârie-norii din sticlă. În Strategia pentru Capitală, întinsă pe 70 de pagini, partea referitoare la protecţia şi valorificarea patrimoniului are vreo 28 de rânduri, în care doctorul anunţă că va repara şapte clădiri, majoritatea sedii de instituţii publice, în rest, intervenind pentru salvarea mai ales a acelora care au „valoare arhitecturală şi istorică deosebită”. În loc să-şi propună multe şi să facă prea puţin, ar fi mai bine ca primarul general să procedeze viceversa. Şi să înceapă cu respectarea legii. Un oraş în care municipalitatea se comportă discreţionar şi pune trecutului bulină roşie, distrugându-i identitatea nu este unul în care „să-ţi placă să trăieşti”, ca să-l ci