Stiti cum simuleaza cei de la IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) diferite scenarii post-schimbari climatice? Sau cum creeaza modele care ori ne ingrozesc ori ne dau speranta? Urmand linia laureatilor premiului Nobel pentru Pace, Comunitate Durabila a inceput o serie de simulari pe consumul de materiale si emisiile din proiectele POS DRU de la noi. La ce bun indicatorii de dezvoltare durabila in aceste proiecte?, ne intreaba zeci de beneficiari. De ce sa folosim hartie reciclata?
Raspunsul e un fleac: pentru ca s-ar economisi peste 20 de milioane de euro! Adica inca vreo 7-8 mari proiecte POS DRU.
Dar sa simulam…
Pana in 2016 (adica pe perioada de programare care se incheie in 2013), posibilele plati efectuate catre beneficiarii POS DRU in cadrul acestei perioade de programare ar fi de maximum:
3.476.144.996 euro
Estimam ca aproximativ 3% din bugete intra in achizitia hartiei, adica o suma totala de aproximativ:
104.285.000 euro
Reciclarea nu e unica solutie a inverzirii unui proiect in cazul hartiei. Virtualizarea raportarilor, publicatiilor, managementului de proiect ori activitatilor de instruire ar reduce uzul hartiei cu 50%, ceea ce ne-ar duce catre o economie de aproximativ:
52.000.000 euro
Daca am pondera utilizarea in proiecte a hartiei reciclate si a celei virgine (functie de suma in euro estimata pentru plata hartiei si de estimarea utilizarii hartiei reciclate in cadrul proiectelor POSDRU – aproximativ 50%), cantitatea de hartie folosita in toate proiectele POSDRU ar fi undeva in jurul a 74.000 tone. Echivalentul CO2 emis in situatia aceasta (mai apropiata de realitate) s-ar ridica la aproximativ 55.500 tone.
S-ar evita astfel emisiile a peste 16.500 tone echivalent CO2.
Exista 2 conditii ideale pentru calculul de mai sus:
1. prima conditie este ca hartia de reciclat