Agricultura a evoluat surprinzător în primul trimestru al anului, cu un plus de 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după ce în fiecare din ultimii trei ani sectorul a fost pe minus în T1.
Plusul din prima parte a anului este o evoluţie atipică, având în vedere că aportul masiv al agriculturii în PIB este vizibil în trimestrul al treilea şi al patrulea, moment în care este vândut grosul producţiei agricole.
"Volumul de activitate din sectorul agricol este pus pe seama creşterii consumului populaţiei şi al investiţiilor care se fac în fiecare primăvară. În plus, la acestea se adaugă exporturile de produse agricole materii prime (grâu, porumb), realizate în această perioadă, având în vedere că perioada optimă de valorificare a acestora este intervalul ianuarie-martie", a explicat pentru ZF Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Agricultura a crescut ca şi componentă în PIB în primele trei luni ale anului cu 4,2%, avans care a venit după trei ani consecutivi în care sectorul a fost pe minus în T1 faţă de perioada similară anterioară. Astfel, în aceeaşi perioadă din 2011 agricultura a scăzut cu 0,5%, în 2010 declinul a fost de 6,6%, iar în anul precedent scăderea s-a cifrat la 13,5%.
Şeful de la Agricultură a adăugat şi că plusul a venit ca urmare a investiţiilor făcute de fermieri în seminţe, fertilizatori sau produse pentru protecţia plantelor, mişcări realizate în primele luni ale anului.
"În ceea ce priveşte investiţiile majore în horticultură, cultură mare (grâu, porumb, floarea-soarelui - n. red.) şi producerea de furaje, acestea se realizează începând cu sfârşitul lunii februarie", a adăugat Daniel Constantin.
Creşterea agriculturii din T1 vine după ce anul trecut sectorul a fost o adevărată "vedetă a economiei" iar recoltele-record de grâu, porumb şi floarea-soarelui au susţinut creşterea economică