Producătorii locali susţin că sunt nevoiţi să coboare preţurile la zahăr şi să-şi exporte producţia chiar dacă se află în plin sezon al vânzărilor, cedând astfel cota de piaţă zahărului de contrabandă din Ucraina, se spune într-un comunicat al Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.
Uniunea Producătorilor de Zahăr (UPZM) atenţionează autorităţile guvernamentale de creşterea alarmantă a contrabandei cu zahăr din Ucraina pe pieţele de desfacere din Republica Moldova. Acest lucru are drept consecinţă scăderea drastică a vânzărilor de zahăr autohton. Drept urmare, producătorii locali sunt nevoiţi să scadă preţurile la zahăr şi să-şi exporte producţia chiar dacă se află în plin sezon al vânzărilor.
Preşedintele Consiliului Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, Alexander Koss, a declarat că „supraproducţia zahărului din Ucraina şi cota obligatorie de import la zahărul din trestie impusă de OMC, au creat un surplus de circa 600 mii tone, ceea ce a provocat prăbuşirea preţurilor în statul vecin. Acest surplus de zahăr poate strangula piaţa moldovenească, a cărei consum anual constituie 65 mii tone".
Potrivit administraţiei UPZM, creşterea bruscă a activităţii contrabandiştilor este rezultatul şi a controlului inadecvat al fluxurilor de mărfuri din partea regiunii transnistrene şi a Ucrainei, precum şi complicitatea unor oficiali moldoveni care se îmbogăţesc din contrabandă.
Preţurile în loc să scadă, cresc
În realitate pe piaţă nu se atestă o ieftinire a preţurilor la zahăr, ci dincontra se atestă o scumpire. Astfel dacă la începutul anului zahăsrul se putea de cumpărat cu 11-11,50 lei kilogramul, în prezent în supermarkete şi la piaţă acesta se vinde mai scump de 12 lei.
Specialiştii acuză companiile locale producătoare de zahăr că de fapt îşi fac grijă mai degrabă de supraprofiturile de la vânzarea producţiei, decât de c